12 Kasım 2009 Perşembe

Rüya Gerçek Oluyor: %100 Türk Malı Elektrikli Otomobiller 2011'de Yollarda


Otomotivde bir rüya gerçek oluyor. Tasarımından pazarlamasına kadar %100 Türk olan elektrikli arabalar 2011’de piyasaya sürülecek. Projenin baş mimarları ise dünyaca ünlü tasarımcı Murat Günak ve Türkiye’nin Bill Gates’i Alphan Manas.
Murat Günak kimdir? Kısaca tanıyalım... Murat Günak gerçekten otomotiv dünyasında bir duayen. Tasarımlarıyla bu piyasaya yön vermiş bir isim. İlk olarak Mercedes C serisinin tasarımını üstlenen Günak, ilk SLK’nın da proje sorumlusuydu. Mercedes Maybach, SLR ve CLS modellerinin geliştirilmesinde ise etkin rol oynadı. Peugeut 206, 307 ve 607 modellerinin tasarımlarında imzası bulunan Günak, VW’in tasarım departmanının başında iken Bentley, Skoda, Audi ve Seat gibi markalardan sorumlu idi.
Peki ya Alphan Manas? O’na Türkiye’nin Bill Gates’i denmesinin sebebi yaratıcı fikirler ortaya atması. Bunlardan bazıları; Deniz Taksi, İddaa, OGS ve bilyoner.com.
Bu ikili artık güçlerini Türk elektrikli otomobili için birleştirdiler. Murat Günak projenin başında olup, Alphan Manas ise tecrübeleri ile işin finansmanını ve altyapısını çözecek. Ortaya kaliteli ürünler çıkacağı ise şüphesiz.
İkilinin hedefi, birçok dünya devi otomobil firmasından önce elektrikli otomobilleri piyasaya sürmek.
Bildiğiniz gibi elektrikli otomobil olan Mindset projesine, aracı deneyen başbakan Recep Tayyip Erdoğan da destek vermişti. Fakat bu proje Mindset projesinden biraz farklı. Mindset, fiyatı yaklaşık 60 bin Euro civarında olan üst sınıf bir otomobil. Bu otomobil ile dünya kamuoyuna elektrikli araçta neler yapabileceklerini gösteren Günak ve ekibinin şimdiki hedefi halkın ulaşabileceği daha uygun fiyatlı araçlar üretmek.
Bu proje kapsamında 3 farklı araç üzerinde çalışılmakta olup bunlar; 1-) Fiyatı yaklaşık 15 bin Euro olan 3 kişilik bir küçük otomobil. 2-) Fiyatı yaklaşık 30 bin Euro olan 4 kapılı bir aile otomobili. 3-) Küçük hafif ticari araç.
Projede yaklaşık 5 milyon Euro’luk bir yatırımla prototipleri oluşturmayı hedeflediklerini belirten Manas, sonrası için ise farklı bir yatırım modeli deneyeceklerini belirtti. Manas, borsada girişimci şirket olarak halka açılmayı düşündüklerini ve işadamlarının ayağına gitmeyerek bu işin altından kalkacaklarını sözlerine ekledi.
Günak ise projeleri için Apple ve Swatch firmalarını örnek aldıklarını belirterek, Apple, bilgisayar dünyasında nasıl farklı bir yere sahipse, Swatch ise pahalı saatler arasından nasıl sıyrıldıysa, kendilerinin de onu yapmak istediklerini belirtti.

Benim görüşüm bu sefer gerçekten otomotiv dünyasında adımızdan söz ettireceğe benziyoruz. Umarım her şey yolunda gider ve dünya devlerinden önce yollarda Türklerin ürettiği elektrikli otomobiller boy gösterir.

Kaynaklar: Sabah Gazetesi, http://www.hürriyet.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder