19 Kasım 2009 Perşembe

Ali Sabancı'ya Saygısızlık

18 Kasım Çarşamba geceyarısı Kanal D'de yayınlanan Abbas Güçlü ile Genç Bakış programının konuğu Ali Sabancı idi. Ali Sabancı programa Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı sıfatından çok, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı olarak katıldı. Dünyada bu haftanın girişimciler haftası olmasından dolayı böyle bir konu seçilmişti. Ali Sabancı'nın programa Sabancı soyadımı bir kenara bırakarak konuştuğunu söylemesi ile program, gayet sıcak başladı. Mütevazi ve alçakgönüllü tavırları gerçekten etkileyiciydi. Oradaki amacının gençlere yardımcı olmak, tecrübelerini paylaşmak ve yön göstermek olduğunu sıksık dile getirdi. Fakat daha sonra "Türkiye'de Girişimcilik" konulu program, siyasi görüşlerin tartışıldığı bir açıkoturuma dönüştü. Ali Sabancı'nın sözü defalarca kesildi. Bu olay karşısında Türkiye'nin en başarılı ve girişimci işadamının tavrı ise gerçekten alkışı hakediyordu. Kendi sözünü kesen öğrencileri bile sabırla dinledi. O sustu ve öğrenciler konuştu. Bu kadar büyük bir konu için orada bulunan Sabancı, öğrenciler tarafından defalarca "Sözümü kesmeyin lütfen" cümlesine maruz kaldı. Program, Ali Sabancı ve girişimcilik konusu yerine 3 saat gereksiz tartışmalarla geçti. Daha sonra Ali Sabancı da öğrencilere bazı konularda sert tavırlar sergilemeye başladı.
Programdan girişimcilik adına akılda kalan tek konu Ali Sabancı'nın http://www.birfikrimvar.com.tr/ 'yi öğrencilere tavsiye etmesi oldu. Bu sitede,güzel fikirlerin değerlendirileceği ve birinci fikire 300.000 TL sermaye desteği verileceğini duyurdu.
Program Abbas Güçlü'nün "Arkadaşlar, bugün 3 saat nasıl heba edilir onu gösterdik" demesi ile son buldu.
Türkiye'nin ekonomik şartları gözönünde bulundurulduğunda öğrencilere de hak vermek gerekiyor aslında. Üniversite gençlerinin geleceğe ne kadar umutsuz baktığını gördük maalesef programda.Ama yine de daha dikkatli davranabilir ve orada onlar için bulunan Ali Sabancı'dan girişimcilik adına birşeyler öğrenebilirler ve öğrenmemizi sağlayabilirlerdi.

1 yorum:

  1. Program çok güzel başlamasına nazaran ilerledikçe konu girişimcilikten cıktı. Ali Sabancı'nın girişimciliği zengin bir ailesi ve soyadına bağlandı ki bu noktada Ali Sabancı çok güzel bir hamleyle bana dağıtılan kartlar size dağıtılsa acaba nasıl oynardınız oyunu diyerek kendisine yöneltilen soruyu cevapladı..100 milyar paranız olsa sorusuna ne yapardınız nasıl bir girişimcilik sergilerdiniz sorusuna cevap veren Emre Koçali ise daha ilk cümlelerinden ben bunu aynı anda 200 milyar yaparım demesiyle Ali sabancı nasıl sorunca doğuda teşvikle dedi ve Ali Sabancıyı şaşırttı, bunun üzerine Sabancı yada ortak bulursun dedi.. daha sonra ilginçtir ama Kazla ilgili projesini anlatınca dahada şaşıran Sabancı bu fikri çok beğendi ve www.birfikribmivar.com adresini söyleyerek lütfen projelenizi buraya yazınız dedi..ve Sabancıyı bu proramda en mantıklı ve girişimciliğe en uygun konuşan kişi sayesinde birazda olsa mutlu odu.

    YanıtlaSil