16 Kasım 2009 Pazartesi

Mercedes Yeni E Serisi

Mercedes yeni E serisi yollarda… Tamamen yenilenen E serisi, serinin 9. nesili ve 20’den fazla yeni teknolojiyi otomobil meraklılarına sunuyor. Yeni E serisi, seri üretime başlanmadan önce tüm dünyada çeşitli iklim şartlarında 36 milyon km’lik teste tabi tutuldu.

Yeni E serisi eskisine göre daha köşeli hatlara sahip olup, kaslı ve sert bir havası var. Yolda dikkat çekmemesi mümkün değil. Neredeyse S serisi kadar heybetli olan yeni E serisinin karakteristik farları bu sefer dört köşeli olarak tasarlanmış. Aracın sürtünme katsayısı 0,25. Bu tasarımı ile bir önceki E serisine oranla yüzde 30 daha iyi performans sergiliyor.

Şimdi yeni E serisinin teknolojik özelliklerinden bahsedelim. Dikkat çekici özelliklerinin başında, yüzde 20 daha düşük olan yakıt tüketimi geliyor. Bu motorlardan dört silindirli E 200 CGI versiyonu 184 HP güç üretiyor ve ECOstart/stop fonksiyonu sayesinde ortalamada 6.8 lt/100 km yakıt tüketiyor.
Araçta dünyada ilk kez uygulanan “Adaptive High Beam Assist” far sistemi kullanılıyor. Bu sistem ile farlar karşıdan gelen sürücüyü rahatsız etmeyecek şekilde kendisini otomatik ayarlıyor. Aracın şeritte kalmasını denetleyen “lane keeping assist” sistemi ise tehlike arzeden şerit değiştirme durumlarında direksiyona titreşim vererek sürücüyü uyarıyor. Bu özellik, sürücünün uyuya kalması durumunda çok yardımcı olacağa benziyor. Yeni E serisindeki diğer teknolojik özelliklerden bazıları aşağıda; - Kör Nokta Asistanı "Blind Spot Assist" - Hız Sınırlayıcı Yardımcısı - Kızılötesi Gece Görüş Yardımcısı (Night View Assist) - Otomatik frenleme yapan “Brake Assist Plus” - Trafik sıkıştığında aracın otomatik dur-kalk yapmasını sağlayan “Distronic Plus” - Masaj özelliği bulunan ön koltuklar. Yeni E serisi Coupe ise gerçekten çok dikkat çekici. Bmw 3 serisi coupe Türkiye’deki araba meraklılarının gönlünde taht kurmuştu ve mercedesin kolay kolay rakip olamayacak gibiydi. Fakat yeni E serisi Coupe, başarılı tasarımı ile Bmw hayranlarının bile gönlünü çelebilecek albeniye sahip. Yeni E serisinin en büyük dezavantajlarından birisi fiyatı. Sedan modellerinin fiyatı, €75,318 ile € 95,353 arasında. Coupesinin fiyatı ise € 75,450 ile € 82,293 arasında değişiyor. € 62.728 Euro’dan başlayan ezeli rakibi Bmw 5 serisi ile arasındaki 29.000 TL’lik fark büyük dezavantaj. Gerçi Bmw 5 serisi yenileniyor ve fiyatının düşük olması bu yüzden. Yeni 5 serisi piyasaya çıkınca ortaya çıkacak rekabet keyif vereceğe benziyor.

Kaynaklar: http://www.mercedes.com.tr/, http://www.turkishajan.com/, www.bmw.com.tr/, http://otomobil.mynet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder